İsim Değiştirme Davası

Yazı İçeriği

Giriş

İsim değiştirme davası ve isim değişikliği konuları son zamanlarda oldukça gündeme gelen konulardan. Bir kişinin isim değiştirme davası açabilmesi ve nihayet bu dava sonunda isim değişikliği kararı alabilmesi için haklı sebeplerin var olması gerekir.

Örneğin kişi sırf sıkıldığı için ismini değiştiremeyeceği gibi önemsiz sebeplerle de isim değişikliği davası açılamaz. Yeterli sebep olmaksızın davanın açılması durumunda dava reddedilir.

İsim değiştirme davasında şu sebepler haklı sebep olarak kabul edilmektedir: Kişiye takılan ismin anlamsız ve gülünç olması, kişinin isminin bir ailede birden fazla olması sebebiyle karışıklık yaşanması, kişinin isminin toplumca kötü tanınan ya da bir bölgede kötü bilinen bir suçlu ya da asker kaçağı ya da bunun gibi fena kabahatler işlemiş bir isimle karıştırılması, kişinin ismi ile sürekli dalga geçilmesi, Kişinin kimlikteki ismine rağmen toplumda bir başka isimle tanınıyor olması örneğin kimlikteki ismi Emrullah olmasına rağmen kişinin erken dönemlerden beri yaşadığı yerde “Emrah” diye çağrılması…

İsim değiştirme davasında haklı sebepler şüphesiz sınırlı değildir. Yani yukarıda sayılanların dışında pek çok haklı sebep vardır ve hâkim dosya kapsamında kişinin iddiasının haklı sebep olup olmadığını takdir eder.

İsim Değiştirme Davasında İşlemler

İsim değiştirme davasının açılması ile birlikte Mahkemece kişinin yaşadığı yerin emniyet ve jandarma birimlerine yazı yazılır ve kişinin çevrede hangi isimle tanındığı ayrıca bu şahsın aranan şahıslardan olup olmadığı sorulur.

İsim değiştirme davasında en önemli ispat aracı tanıktır. Bu tür davalarda davacı isim değiştirme sebebinin haklı olduğunu dilekçesinde HMK’ya uygun olarak belirttikten sonra belirttiği hususlarda bilgi sahibi olan kişileri tanık olarak süresi içinde mahkemeye bildirmelidir. Örneğin çevresindekilerin çocukluğundan beri kendisine Ali diye seslendiğini iddia eden bir davacı bu konuda bilgi sahibi olan tanıkları dinletmelidir.

İsim değiştirme davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Bu davada basit yargılama usulü uygulanır.

İsim değiştirme davasında davalı olarak ilgili Nüfus Müdürlüğü gösterilir.

İsim değiştirme davası davacının yerleşim yerinde açılabilir.

Genel nitelikteki bu bilgilendirme yazısı Hatay Barosu Avukatlarından İskenderun Avukat Hüseyin KÜSKÜ tarafından kaleme alınmıştır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçeriklerin izinsiz kopyalanması, paylaşılması yasaktır!